Hypnose is een staat van zijn waarbij je erg geconcentreerd bent en je je daarnaast diep ontspannen voelt. Bij hypnose en hypnotherapie wordt dit bewustzijn opgeroepen en daarbij kunnen veranderingen in het gedrag en denkpatronen worden aangebracht. Dit gebeurt direct in het onderbewustzijn.

Gewone bewustzijn

Het brein van de mens bestaat uit 2 verschillende onderdelen, het gewone bewustzijn met daarbij de kritische factor en het onderbewustzijn. Wanneer je in het dagelijks leven praat, denkt, werkt en dingen doet, dan doe je dat met je gewone bewustzijn.

Onderbewustzijn

Daarnaast heb je ook het onderbewustzijn, hierin zitten bijvoorbeeld herinneringen, overtuigingen en gewoontes opgeslagen. Het onderbewustzijn heeft ook als belangrijke taak om je lichaam en geest te beschermen tegen gevaarlijke dingen/situaties. Soms gebeurt het dat het onderbewustzijn te hard werkt waardoor je bijvoorbeeld bang bent voor iets dat eigenlijk niet (meer) gevaarlijk is.

Hypnose voor verandering in gedrag

Wanneer je iets wilt veranderen moet dit gebeuren in het onderbewustzijn. Een hele goede manier om bij het onderbewustzijn te komen is hypnose. Door de begeleiding van een hypnotiseur is het mogelijk om in een hypnotische staat te komen. Daarbij is bereidwilligheid van de cliënt erg belangrijk. Hypnose is een hele veilige en snelle manier om veranderingen te bewerkstelligen die lang zullen blijven.